Wortelsoep met kikkererwten en komijnzaad

Wortelsoep met kikkererwten en komijnzaad

Nu de herfst weer in aantocht is krijg ik steeds meer zin in lekker grote kommen dampende wortelsoep. Voor mij een goede combinatie van je dagelijkse portie groentes binnenkrijgen én comfort food. Zoals ik al eerder vertelde eet ik niet altijd even gezond, vooral in het weekend niet. Roept er iemand om een vrijdagmiddagborrel, dan ben ik vaak de eerste die aanhaakt. Om er vervolgens om 21:00 achter te komen dat ik nog geen avondeten heb gehad en dus met een vette hap op de bank eindig (of in de snackbar zelf, nog beter).
Wel probeer ik zoveel mogelijk groentes binnen te krijgen en dat gaat me aardig goed af, vind ik. Zeker nu we thuis een mini-mensje hebben rondlopen vind ik het extra belangrijk om zoveel mogelijk groentes te eten en goed voor mezelf te zorgen in dat opzicht. Langzaamaan komt er een goede stijgende lijn in!
Deze wortelsoep komt oorspronkelijk uit het kookboek Wat te koken & hoe ’t te koken van Jane Hornby. Een van mijn favoriete kookboeken overigens; niet te moeilijk en met pure ingrediënten. Omdat mijn vriend geen fan is van zoete aardappel en pompoen, maak ik er mijn eigen versie van met wortelen. Ook heerlijk!

Wortelsoep recept met wortel, kikkererwten en komijnzaad

2016-11-02
: 4
: 10 min
: 15 min
: Makkelijk

Door:

Ingrediënten
 • 1 kilo wortelen
 • 1 blik kikkererwten van 400 gram (uitgelekt)
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • een scheutje
 • olijfolie
 • 2 theelepels komijnzaad/djinten
 • ½ theelepel gedroogde chilivlokken
 • 3 flinke theelepels gember uit potje (aziatische afdeling in de supermarkt) of ongeveer 5 cm vers geraspte gember
 • een liter groentebouillon
 • peper en zout
 • optioneel: verse spinazie
 • optioneel: verse koriander (wat mij betreft onmisbaar, maarja, dat ben ik)
 • optioneel: wat griekse yoghurt/gewone yoghurt/creme fraiche (wat je maar in huis hebt dus, ik denk dat bijvoorbeeld een scheutje kokosmelk erdoor ook superlekker is. Zelf gebruik ik gewone magere yoghurt, omdat ik dat eigenlijk altijd in de koelkast heb staan)
Stappenplan
 • Stap 1 Zet je grootste pan op halfhoog vuur. Doe het komijnzaad en de chilivlokken in de droge warme pan en rooster ze een aantal minuten totdat je keuken heerlijk begint te ruiken.
 • Stap 2 Voeg dan de olijfolie toe en de uien. Laat deze op zacht vuur glazig worden. Voeg na enkele minuten de gember en de knoflook toe en laat ook dit even meebakken.
 • Stap 3 Voeg dan de wortelen, de kikkerertwen en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat koken totdat de wortelen zacht zijn (een kwartiertje-twintig minuten ongeveer).
 • Stap 4 Pureer de soep met een staafmixer. Als je die niet hebt kun je in dit geval ook prima een stamppotstamper gebruiken, je soep wordt dan wat grover.
 • Stap 5 Pak vier grote kommen. Doe verse spinazie in de kommen en giet de hete soep eroverheen. Roer even door. De spinazie slinkt dan vanzelf. Je kunt dit onderdeel ook prima weglaten trouwens, maar het is wel erg lekker én geeft een mooi kleurtje in je soep.
 • Stap 6 Maak de soep af met wat verse gehakte koriander en een scheutje yoghurt (of wat jij dan ook maar in huis hebt!). Eet smakelijk!
 • Stap 7 Tip: Is je soep trouwens te dik naar jouw smaak (wil nog wel eens voorkomen), voeg dan wat extra water of bouillon toe.
Marian

Marian

Foodblogger | 29 | Streetfood | Pizza-verslaafd |
Marian


1 thought on “Wortelsoep met kikkererwten en komijnzaad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *