Pasta met artisjokharten, ricotta en spekjes

Pasta met artisjokharten, ricotta en spekjes

Vandaag een makkelijk maar origineel receptje voor een smakelijk bordje pasta met artisjokharten. Wat mij verbaasde aan dit recept was dat onze dochter van 1 dit echt om te smullen vond. Ze hapte de ene hap na de andere naar binnen (en dat terwijl ze toen ik dit de eerste keer bij een vriendin at zelf al gegeten had). Ook nu we het vaker eten, eet ze met smaak een heel bord op. Een pastarecept waar bij ons thuis het hele gezin van geniet, dus!

Artisjokharten vind ik heerlijk. Ik vergeet ze echter snel en kook er dan een hele tijd niet mee. Eigenlijk eet ik ze vooral wanneer ik een pizza laat bezorgen 🙂 en daar zou ik eigenlijk wel graag verandering in willen brengen. Ze zijn te lekker om te laten staan! Note to myself is dan ook zeker dat ik komend seizoen eindelijk eens een keer verse artisjokken wil klaarmaken. Iets wat me altijd heerlijk lijkt wanneer ik het op televisie of in kookboeken voorbij zie komen, maar waar ik me nog nooit zelf aan gewaagd heb.

Kook jij ook wel eens met artisjokharten? En heb je nog een goed recept of een leuke tip daarvoor? Laat het me weten!

 

Pasta met artisjokharten, ricotta en spekjes

2017-02-01
: 4
: 20 min
: 10 min
: 30 min
: Een makkie!

Door:

Ingrediënten
 • 400 gram korte pasta naar eigen keuze. Ik neem schelpjes zodat de saus ook lekker wat in de schelpjes gaat zitten.
 • 250 gram ricotta
 • 2 blikken met artisjokharten
 • een flinke ui
 • 250 gram spekreepjes
 • een paar takjes verse tijm
 • 100 ml melk of kookroom
 • zout en peper
 • vers geraspte parmezaanse kaas
 • rucola en komkommer voor erbij
Stappenplan
 • Stap 1 Zet een pan met ruim gezouten water op en breng dit aan de kook. Voeg de pasta toe aan het water wanneer het kookt en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 • Stap 2 Snipper de ui en snijd de artisjokharten in stukjes. Verhit een koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes tot ze mooi goudbruin en wat knapperig worden. Zet het vuur laag als ze bijna klaar zijn en voeg dan de uien toe. Je hoeft geen olijfolie te gebruiken omdat er al voldoende vet uit de spekreepjes komt. Fruit de uien samen met de spekreepjes. Voeg op het allerlaatst de artisjokharten toe en bak mee.
 • Stap 3 Rits de tijmblaadjes van de steeltjes. Voeg dit toe aan je spek-groentemengsel. Breng je mengsel daarna op smaak met peper en een klein beetje zout.
 • Stap 4 Voeg dan de ricotta en de melk of kookroom toe. Laat de ricotta smelten en roer het geheel door tot je een mooie saus krijgt. Proef of het voldoende op smaak is met peper en zout. Voeg indien nodig nog wat toe.
 • Stap 5 Meng je pasta door de saus en roer door. Zorg dat de saus zich aan de pasta hecht. Schep de pasta op de borden en bestrooi met vers geraspte parmezaanse kaas.
 • Stap 6 Serveer met een simpele salade van rucola, komkommerlinten en vinaigrette ernaast. Of strooi er wat rucola-blaadjes overheen, zoals hier op de foto te zien is!
Marian

Marian

Foodblogger | 29 | Streetfood | Pizza-verslaafd |
Marian

Related Posts

Tomatensoep met tijm, balsamicoazijn en gepofte knoflook

Tomatensoep met tijm, balsamicoazijn en gepofte knoflook

Vandaag staat tomatensoep in de spotlights! Ik moest er laatst aan denken dat ik tijdens mijn studententijd liters van die soepen uit zak gegeten moet hebben. In mijn studententijd stonden deze soepjes minstens een keer per week op het menu. Mijn huisgenootjes favoriete variant was […]

Crostini met parmaham en gecarameliseerde vijgen

Crostini met parmaham en gecarameliseerde vijgen

In het weekend hou ik ervan om aan het eind van de middag of begin van de avond lekker te borrelen met verschillende kleine hapjes. Crostini’s met parmaham en gecarameliseerde vijgen komen bij ons thuis geregeld op tafel. Ik ben dol op de combinatie van […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *